Landskabstemplet Samsø

For den opmærksomme er det måske ikke ligegyldigt, at Vesborg ligger i Rodcentret, at Dansebjerg ligger i sakralcentret, at Dyret og Bøgebjerg ligger i Solar Plexus, at Hjortholm ligger i Hjertecentret eller at vejen til Issehoved går gennem Kronecentret”
– Lars Muhl”Hjertets Stilhed – Samsøs kraft”

 

Digteren, forfatteren, musikeren og den tidligere samsing Lars Muhl har kortlagt Samsø ud fra teorien om energicentre i landskabet. Når man kigger på et kort over Samsø og åbner sig for, at øen rummer mere end smuk natur, som det fysiske øje ser, så giver det god mening.

Samsøs chakraer

På sydøen, hvor Samsø er bredest, har vi rodchakraet. Vesborg Fyr og sydspidsen af Samsø emmer af historie, spænding og sikkert også nogle velbevarede hemmeligheder. I middelalderen var området ved Vesborg fyr et af Danmarks militære anlæg – Valdemar Atterdags borg. Det store forsvarsværk skulle give tryghed for sikkerhed. Herfra kunne man overvåge store dele af det sydlige Kattegat og indsejlingen til Lille- og Storebælt.

Ovenover ligger sakralchakraet, som man i yoga forbinder med livsenergi, forplantning, glæde og kreativitet. Dansebjerg – et kreativt kraftcenter, urørligt på toppen af skovhøjen med herskerblik over sydøen.

Ved manipurechakraet, krafcentret ved navlen, er ”Dyret”. Stedet hed oprindeligt Odinsbjerg – et kultsted, hvor man ofrede til guderne, og senere et sted, hvor man fejrede de store årstidsfester. Da Odin blev et tabubelagt navn, fandt folk i stedet på navnet ”Dyret”. Under 2. verdenskrig havde tyskerne en udkigspost på bakken. Ellers har ”Dyret” været samlingspunkt ved store folkemøder.

Henover Dyret og de andre kraffulde steder har vi Samsøs eget hjerte, anahatachakraet, Sælvigbugten på den ene side, som på vikingernes tid hed Unarvágr (Glædens bugt) og Stauns Fjord på den anden side, som hed Munárvágr (Kærlighedens bugt). Den lille havneby Stavns er et gammelt sted, hvilket man også mærker, når man kommer derud. Uforanderligt, stille, tyst. Kigger man ud mod den næsten runde fjord, ser man alle de små holme og kolde, som ligger som små æg, godt beskyttet af Besser Rev. Fjorden er fredet og giver masser af plads til at fugle og andre dyr kan få ro til at yngle.

Mårup, Nordby og omegn udgør hals- og pandecentret, som symbolsk forbindes med intuition, visdom og overblik. Her finder du Samsøs højeste punkt, Ballebjerg. Herfra kan du nyde udsigten over Tunø og videre til Aarhus i det fjerne. Mod øst kan man se alle de små holme samt Vejrø mod Sjælland.

Issehoved – kronecenteret – omkranser helt bogstaveligt Samsøs nordspids, og er i den menneskelige krop placeret lige over issen. Kronecenteret er det overordnede center og på et symbolsk plan vores forbindelsesvej til at blive ét med den universielle bevidsthed.