Hvad er et retreat?
Retreat betyder at trække sig tilbage
På et yogaretreat kan du trække dig væk fra dagligdagens ydre verden, og i fred og ro mærke dig selv på ny.
Tænke over, hvor du er i tilværelsen. Hvor du er på vej hen. Åbne for nye idéer og ny inspiration til den hverdag, du efterfølgende vender tilbage til.
På et yogaretreat eller meditationsretreat får du masser af tid og ro til at komme i kontakt med dig selv.
Rejs til smukke Samsø på yogatreat. Her foregår alting i et lidt langsommere tempo. Masser af fred og ro, smukke sandstrande, tid til fordybelse, lange gåture i den smukke natur, tid til at hvile og bare være.
På et yoga- og meditationsretreat kan du øve dig i at slippe, hvad der tynger og finde hjem til dig selv igen.
Godt at vide
Yogaudstyr
I undervisningssalen findes der udstyr til 20 personer i form af måtter, siddepuder, øjenpuder, bolsters, tæpper, blokke samt bånd
___
Forplejning
Vegetarisk/vegansk, økologisk og så vidt muligt efter årstidens lokale råvarer.
___
Værelser
Der findes dyner og puder på alle værelser, samt sengelinned.
___
Indendørs
Samsø Retreats lokaler er skofrie, så medbring gerne indesko
___
Forbrug
Vi bruger overvejende vindmølleenergi samt varme fra lokalt halmfyr
___
Dyr
Det er ikke tilladt at medbringe kæledyr. Nyd istedet det omkringliggende dyreliv med bla. råvildt, harer, fasaner og alverdens fugle
___
Tobak
Stedet er røgfrit. Dog kan rygning foregå udendørs på anvist sted
___
Skoven
Færdsel i skoven er tilladt for gående og cyklende fra solopgang til solnedgang
___
Afstande
6,3 km til Tranebjerg med flere dagligvarebutikker, 11 km til Jyllandsfærgen og 7 km til Sjællandsfærgen fra Samsø Retreat
Forplejning
Måltidet er en vigtig del af et retreat. Det er her, hvor du tanker kroppen med brændstof og får en social stund med de øvrige deltage.
Danmarks Køkkenhave
Samsø bliver berettiget omtalt som Danmarks Køkkenhave. Hele året har vi adgang til de friskeste råvarer af ypperste kvalitet.
Når forsommeren kommer, kan vi glæde os til vores berømte nye kartofler, friske grønne og hvide asparges samt solmodne jordbær.
Lidt senere kommer de grønne bønner, spæde løg, gulerødder, majs, ærter, solbær, spidskål, broccoli og meget mere.
Også efteråret har sin charme. Her sætter vi tænderne i hokkaido, rødkål, grønkål, rodfrugter, nødder og svampe.
Måltiderne hos Samsø Retreat
Måltiderne hos Samsø Retreat er vegetarisk/vegansk, medmindre andet ønskes. Vi går meget op i at bruge lokale, økologiske grøntsager, når de er i sæson.
Når du holder retreat hos os, har du mulighed for selv at tilberede måltiderne i det tilhørende køkken. Du kan også lade værterne stå for maden eller engagere en kok enten fra øen eller en, du selv har med.
I den atmosfærefyldte spisestue, hvor der ved langbordet er plads til 16 personer, kan I have nogle hyggelige stunder. Ved større retreats dækkes der op i det tilstødende lokale, hvor alle kan sidde samlet.
Når Samsø Retreat står for forplejningen, kan en dag se således ud:
-
Morgenmaden er normalt grød, müsli, frugt, nødder, mandler og andre lækre ting.
-
Frokost kan være madpakker, hvis I vil have friheden i naturen og give tiden fri til deltagerne. Det kan også være forskellige salater med tilbehør, varme småretter eller lignende.
-
Aftensmaden er ofte suppe og hjemmebagt brød.
Der er kaffe, te, frugt og snacks i løbet af dagen (det er muligt for den enkelte gæst at tilkøbe cappuccino, cafe latte eller andre specialkaffer til en rimelig pris)
Samsøs natur
Samsø er på 114 kvadratkilometer, og på dette areal findes en ubeskrivelig smuk og meget afvekslende natur, der byder på mange oplevelser og muligheder for aktiviteter.
Naturmæssigt er Samsø et stykke Danmark i miniformat: Kyststrækninger med stejle skrænter, et bakkelandskab med dybe dale og smeltevandskløfter, hedelandskab og frugtbare landbrugsområder og en fjord med mange øer og holme.
Landskabet og de korte afstande gør Samsø ideel til cykelferie.
Landskabstemplet Samsø
For den opmærksomme er det måske ikke ligegyldigt, at Vesborg ligger i Rodcentret, at Dansebjerg ligger i sakralcentret, at Dyret og Bøgebjerg ligger i Solar Plexus, at Hjortholm ligger i Hjertecentret eller at vejen til Issehoved går gennem Kronecentret”
– Lars Muhl, ”Hjertets Stilhed – Samsøs kraft”
Digteren, forfatteren, musikeren og den tidligere samsing Lars Muhl har kortlagt Samsø ud fra teorien om energicentre i landskabet. Når man kigger på et kort over Samsø og åbner sig for, at øen rummer mere end smuk natur, som det fysiske øje ser, så giver det god mening.
Samsøs chakraer
På sydøen, hvor Samsø er bredest, har vi rodchakraet. Vesborg Fyr og sydspidsen af Samsø emmer af historie, spænding og sikkert også nogle velbevarede hemmeligheder. I middelalderen var området ved Vesborg fyr et af Danmarks militære anlæg – Valdemar Atterdags borg. Det store forsvarsværk skulle give tryghed for sikkerhed. Herfra kunne man overvåge store dele af det sydlige Kattegat og indsejlingen til Lille- og Storebælt.
Ovenover ligger sakralchakraet, som man i yoga forbinder med livsenergi, forplantning, glæde og kreativitet. Dansebjerg – et kreativt kraftcenter, urørligt på toppen af skovhøjen med herskerblik over sydøen.
Ved manipurechakraet, krafcentret ved navlen, er ”Dyret”. Stedet hed oprindeligt Odinsbjerg – et kultsted, hvor man ofrede til guderne, og senere et sted, hvor man fejrede de store årstidsfester. Da Odin blev et tabubelagt navn, fandt folk i stedet på navnet ”Dyret”. Under 2. verdenskrig havde tyskerne en udkigspost på bakken. Ellers har ”Dyret” været samlingspunkt ved store folkemøder.
Henover Dyret og de andre kraffulde steder har vi Samsøs eget hjerte, anahatachakraet, Sælvigbugten på den ene side, som på vikingernes tid hed Unarvágr (Glædens bugt) og Stauns Fjord på den anden side, som hed Munárvágr (Kærlighedens bugt). Den lille havneby Stavns er et gammelt sted, hvilket man også mærker, når man kommer derud. Uforanderligt, stille, tyst. Kigger man ud mod den næsten runde fjord, ser man alle de små holme og kolde, som ligger som små æg, godt beskyttet af Besser Rev. Fjorden er fredet og giver masser af plads til at fugle og andre dyr kan få ro til at yngle.
Mårup, Nordby og omegn udgør hals- og pandecentret, som symbolsk forbindes med intuition, visdom og overblik. Her finder du Samsøs højeste punkt, Ballebjerg. Herfra kan du nyde udsigten over Tunø og videre til Aarhus i det fjerne. Mod øst kan man se alle de små holme samt Vejrø mod Sjælland.
Issehoved – kronecenteret – omkranser helt bogstaveligt Samsøs nordspids, og er i den menneskelige krop placeret lige over issen. Kronecenteret er det overordnede center og på et symbolsk plan vores forbindelsesvej til at blive ét med den universielle bevidsthed.
Færgeforbindelser
Det er nemt at komme til Samsø
Der er færgeforbindelse fra både Sjælland, via Kalundborg/Ballen og fra Jylland via Hou/Sælvig.
Hvis du ankommer med bil til færgerne, har du mulighed for at parkere din bil, hvis du ikke ønsker denne med på overfarten.
Du kan også købe billet til færgen som gående, cyklende eller kørende i de opstillede automater, der tager kreditkort og kontanter.
Det er dog altid en god ide at booke billet i god tid, da visse afgange kan være udsolgt.
Transport og cykeludlejning
Når du ankommer til Samsø, har du mulighed for videre transport med taxa, bus eller cykel.
Har du booket cykler hjemmefra, kan det aftales med cykeludlejningen, at cyklerne står klar til dig ved færgen.
Du kan også leje en el-bil, hvis du ankommer til Ballen.
Står du som arrangør for en større gruppe, der skal besøge Samsø Retreat, så kontakt os gerne for hjælp til transporten på Samsø.
Der er 11 km fra Jyllandsfærgen og 7 km fra Sjællandsfærgen til Samsø Retreat.
Buskørsel: Samsø Bus
Samsø Taxa: 4060 1900
Med sin varierede natur, mange landsbyer og korte afstande er Samsø perfekt til korte og lange ture på cyklen. Fra Tranebjerg til Mårup er der en dejlig bred cykelsti, hvorfra du virkelig kan nyde naturen med vand til den ene side og skov til den anden. Fra Tranebjerg over Brundby til Ballen er der desuden en del af vejen, der er dedikeret til cykler. De fleste steder er der meget begrænset trafik, hvilket gør cykelturen både sikker og rolig.
Samsøs 22 landsbyer snor sig gennem landskabet, og i mange af dem kan man få en forfriskning i løbet af sommeren.
Langt de fleste steder er landet nogenlunde fladt, og på øens få større stigninger, er det oplagt at gøre holdt og skue ud over landskabet.
Book din cykel: Samsø Cykler eller Samsø Cykeludlejning
Har du booket cykler hjemmefra, kan det aftales med cykeludlejningen, at cyklerne står klar til dig ved færgen.
Find masser af inspiration til cykelture på Samsø på VisitSamsøs hjemmeside.
Vi ønsker dig en rigtig god rejse og glæder os til at byde dig velkommen til Samsø.
Kørselsvejledning
Samsø Retreat er placeret i hjertet af Danmark og på den helt sydlige del af Samsø.
Du kører imod Brattingsborg og følger vejen forbi det smukke Brattingsborg Gods, indtil du møder skoven.
I skovbrynet møder du en hvid bindingsværksgård og lige derefter et stort flot egetræ, hvor du drejer til venstre ind på området. Skiltene vil også hjælpe dig det sidste stykke.